Onderhoud

Voor een lange levensduur en een goede conditie van uw vloer en de gekozen afwerking is goed onderhoud onmisbaar. Om onnodig snelle slijtage te voorkomen willen wij u het één en ander graag even kort toelichten en u voorzien van enig advies.

Bij DPV Parket zijn onderhoudsmiddelen van meerdere merken beschikbaar. Wij adviseren u nadrukkelijk uitsluitend de onderhoudsmiddelen te gebruiken die door de fabrikant geadviseerd  worden. Deze onderhoudsmiddelen zijn door de producent afgestemd op gebruik voor uw duurzame vloer met de specifieke afwerking waarvoor u gekozen heeft.

We raden u dan ook aan om de verleiding te weerstaan bij een supermarkt of drogist een product aan te schaffen dat ongeschikt is voor uw vloer. Ook niet als op de verpakking staat aangegeven dat het een onderhoudsmiddel voor parketvloeren is. Deze producten zijn namelijk vaak zuur of alkalisch (bevatten amoniak) en door een onjuiste pH-waarde kan zo’n product schade aanrichten op de afwerklaag van uw vloer. Tevens kunnen verkeerde producten vlekken geven, schilferen of niet hechten. In het hout kunnen zelfs verweringen ontstaan, met alle gevolgen van dien. In het ergste geval zal uw vloer dankzij een verkeer gebruikt onderhoudsmiddel geheel opnieuw geschuurd en behandeld moet worden.

Wij werken met diverse topmerken als het gaat om de juiste producten voor uw vloer. Zowel als het gaat om de afwerking van uw vloer als om de bijbehorende onderhoudsmiddelen. Om nog langer plezier te hebben van uw parketvloer adviseren wij een goede droogloop mat te gebruiken. Daarnaast is het van belang dat er onder de meubels de juiste bescherming gemonteerd wordt. Wij adviseren u graag als het gaat om het onderhouden van uw vloer.

Onderhoud van een vloer met een olie-afwerking

Geoliede vloeren dienen altijd met een onderhoudsolie te worden onderhouden, met een regelmaat al naar gelang de gebruiksintensiteit van de vloer. Let op dat er veel verschillende merken vloerolie verkrijgbaar zijn die allemaal een ander daarbij behorend onderhoudsmiddel of onderhoudsmethode hebben. Gebruik met vloerolie altijd een onderhoudsmiddel van hetzelfde merk. Een uitzondering op deze regel is mogelijk, als uw parketspecialist u aangeeft dat een ander (wellicht gemakkelijker toe te passen) product ook geschikt is voor uw vloer.

Olievloeren mogen niet te vaak vochtig worden afgenomen omdat het vocht bij deze afwerking in de poriën van het hout kan trekken, waardoor verwering en/of slijtage sneller kan ontstaan. Gebruik de juiste reiniger, zoals aangegeven door uw adviseur. Momenteel worden (met name) eiken parketvloeren vaak afgewerkt met een kleurolie. Het kan zijn dat wordt geadviseerd deze afwerking te onderhouden met een onderhoudsolie in die kleur.

Onderhoud voor een gelakte vloer

Gelakte vloeren dienen over het algemeen met een polish te worden onderhouden, met een regelmaat al naar gelang de gebruiksintensiteit van de vloer. Tegenwoordig worden veel vloeren afgewerkt met een zeer matte lak. Hier zijn speciale middelen voor te koop en dit is ook van groot belang dat deze middelen gebruikt worden. Voor zowel een zijdeglans lak en een matte lak geldt namelijk dat mensen de uitstraling zolang mogelijk behouden willen houden. Een verkeerd onderhoudsmiddel kan ervoor zorgen dat een matte/zijdeglans uitstraling verdwijnt.

Er zijn ook onderhoudsmiddelen te koop op lakbasis leverbaar. Deze heeft een hogere slijtvastheid en is daarom uiteraard wat duurder. Verder is het mogelijk (maar niet noodzakelijk) een gelakte vloer dagelijks licht vochtig (niet te nat) af te nemen. Hier zijn speciale pH-neutrale cleaners voor ontwikkeld. Ten slotte zijn er polishremovers om de polish te strippen en/of om hardnekkige vervuiling te verwijderen. Daarna kan een nieuwe polishlaag worden aangebracht, waardoor uw vloer er weer als nieuw uitziet.

Wij adviseren u de bijbehorende onderhoudsmiddelen te gebruiken van het merk waarmee de vloer is afgewerkt.

 

DPV Parket & Stoffering: Uw specialist in houten vloeren

Bij ons bent u gegarandeerd van:

  • Vele jaren ervaring
  • Deskundig advies
  • Korte lijnen
  • Servicegerichte instelling
  • Gunstige prijzen
  • En een prachtig eindresultaat!

Wij zijn u graag van dienst

Neem vrijblijvend contact met ons op.