Teak

Teak

Botanische naam: Tectona grandis, familie van de Verbenaceae

Groeigebied

Deze houtsoort komt voor in Myanmar/Burma, India, Thailand, Indochina, aangeplant in Indonesië, Tropisch Afrika en Tropisch Amerika.

Boombeschrijving

Deze ca. 40 – 45 m hoge boom heeft een diameter van 1,80 – 2,40 m en een takvrije stam van 25 – 27 m. De hoogte en diameter van Teakbomen zijn sterk afhankelijk van het groeigebied en de bodemgesteldheid. Aangeplante Teakbomen worden gemiddeld niet hoger dan 20 – 30 m met een diameter van 0,5 – 0,9 m.

Houtbeschrijving

De kleur van het soms golvend of warrig maar meestal rechtdradig kernhout is lichtbruin tot goudbruin nadonkerend tot donkerbruin. Na te zijn blootgesteld aan licht, verdwijnen de grote kleurverschillen. Burma (Moulmain) Teak is meestal gelijkmatig van kleur. De nerf is matig grof tot grof, de werking is gering. Het spint is vuilgrijs en wordt niet toegelaten in parket.

Hardheid

Teak kan zonder problemen als parket verwerkt worden. De hardheid van Teak bedraagt volgens Janka 4450 N.

Bijzonderheden

Teakhout kenmerkt zich door de olieachtige stoffen die ervoor zorgen dat deze houtsoort vet aanvoelt. Sommige inhoudsstoffen kunnen bij gevoelige personen eczeem veroorzaken. Om dit te voorkomen is een goede stofafzuiging bij bewerking noodzakelijk.

In combinatie met vloerverwarming

Gezien de geringe werking is deze houtsoort goed te combineren met vloerverwarming mits alle protocollen van de parketleverancier en installateur worden nageleefd. (Advies: niet breder dan 140 mm)