Baslarocus

Baslarocus

Botanische naam: Dicorynia guianensis, familie van de Luguminosae

Groeigebied

Deze houtsoort komt voor in Suriname, Frans Guyana en Brazilië

Boombeschrijving

Deze ± 30 – 50 m¹ hoge boom heeft een diameter van 0,5 – 0,9 m¹ en een takvrije rechte stam. De wortelaanlopen kunnen een lengte bereiken van 3 m¹.

Houtbeschrijving

De kleur van het recht, meestal warrig of kruisdradig kernhout is goud-, roest- of purperbruinachtig met meestal een bruinrode gloed. De nerf is fijn tot matig grof, de werking is groot. Het spint is lichtgrijs kleurend naar licht roodbruin en wordt in parket niet toegelaten.

Hardheid

Basralocus kan zonder problemen als parket verwerkt worden. De hardheid van deze houtsoort bedraagt volgens Janka 8400 N.

Bijzonderheden

De donkere soorten bevatten over het algemeen meer kiezel in het weefsel; daarom wordt hardstalen gereedschap aanbevolen. Bij verwerking kan het vrijkomend houtstof bij gevoelige mensen ziekteverschijnselen veroorzaken, daarom is goede afzuiging noodzakelijk.

In combinatie met vloerverwarming

Gezien de grote werking is deze houtsoort niet te combineren met vloerverwarming. (advies: niet breder dan 140 mm)

Leverbaar in

Tapis stroken van 6,2 mm en 10 mm dik in de breedtes 71 mm en 90 mm, in breed bourgogne van 8,5 mm dik in de breedte tot maximaal 140 mm en in Equi stroken van 10 mm en 14 mm dik in de breedtes ± 67 mm en ± 85 mm.