Luchtvochtigheid

Een juiste luchtvochtigheid, het behoud van uw houten vloer!

Wat is de Relatieve Luchtvochtigheid?

De lucht om ons heen bevat water(damp). Onder Relatieve Luchtvochtigheid (R.V.) wordt verstaan de hoeveelheid water(damp) die de lucht op dat moment bevat in verhouding (uitgedrukt in procenten) tot de hoeveelheid water die de lucht bij gelijke temperatuur maximaal zou kunnen bevatten (100%).

De lucht kan op een bepaald moment meer of minder water(damp) bevatten. Meer dan 100% kan niet, want dan treedt mist of condens op omdat de lucht oververzadigd is met water. Koude lucht kan minder water bevatten dan warme lucht. Dat is goed te zien bij een koud raam. Als de warme lucht afkoelt treedt condensatie op. In Nederland is er buiten gemiddeld een gemiddelde relatieve luchtvochtigheid van 80-85%. In woningen is aan te raden om de luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% te laten zijn.

Waarom moet ik bij een houten vloer op de relatieve luchtvochtigheid letten?

Een houten vloer bevat zelf ook water/vocht. De hoeveelheid water die uw houten vloer bij levering bevat is afgestemd op een gemiddelde relatieve luchtvochtigheid van ca. 50-60%. Als de relatieve luchtvochtigheid daalt verdampt water uit de houten vloer en treedt krimp op, als de relatieve luchtvochtigheid toeneemt, neemt een houten vloer vocht op en kan het hout gaan uitzetten.

Zolang de relatieve luchtvochtigheid bij u thuis zich tussen de 40% rond de 60% kunt u het krimpen en zwellen van de houten vloer zoveel mogelijk beperken. Er is dan sprake van een normale werking wanneer het vochtgehalte tussen de 40% en 60% schommelt. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid voor een lange tijd veel hoger/lager is, dan kan er meer extreme werking in de vloer optreden.
Extreme krimp kan gepaard gaan met kieren, kromtrekken en scheuren. Extreme zwelling kan gepaard gaan met bollingen, omhoogkomende planken en blijvende vervormingen. Het is dus zeer belangrijk de relatieve luchtvochtigheid goed in de gaten te houden. Op werking van de vloer door onregelmatigheden in de relatieve luchtvochtigheid kan geen garantie worden verleend.

Hoe meet ik de Relatieve Luchtvochtigheid?

U kunt de luchtvochtigheid eenvoudig meten met een Hygrometer. U kunt een eenvoudige haarhygrometer gebruiken, maar die moet geregeld worden geijkt. Het beste gebruikt u een goede elektronische hygrometer.

Wat moet ik doen als de Relatieve Luchtvochtigheid te laag is?

Water(damp) aan de lucht toevoegen. Er bestaan een aantal trucjes waarmee dit bereikt kan worden zoals: bij het koken van water de afzuigkap af te zetten, na het douchen de deur van de badkamer op een kier te laten staan en door waterbakjes aan de verwarming te hangen. U moet echter bedenken dat om in de winter in een huiskamer met centrale verwarming de relatieve luchtvochtigheid op 50% te krijgen soms een halve liter water per uur worden toegevoegd. De beste en meest effectieve optie is om de relatieve luchtvochtigheid op pijl te houden door een luchtbevochtiger aan te schaffen.

Wat moet ik doen als de relatieve luchtvochtigheid te hoog is?

Wanneer de relatieve luchtvochtigheid te hoog is kunt u het beste voorkomen dat er vocht aan de lucht wordt toegevoegd. Zorg dat de afzuigkap aan staat tijdens het koken, dat de damp van de wasdroger en vaatwasser goed afgevoerd wordt en vooral dat er goed geventileerd wordt in de woning. Ventilatie is essentieel bij een te hoge luchtvochtigheid. Omdat warme lucht meer water kan bevatten, is ook extra verwarmen nuttig. Als normale maatregelen niet helpen, zijn er luchtontvochtigers op de markt die de relatieve luchtvochtigheid kunnen verminderen.