wpba1f7aa6.png

Voorburggracht 471

1724RH Oudkarspel

 

Openingstijden:

 

Zaterdag 10.30-16.30

Tevens werken wij op afspraak

 

 

wp7dafda24_0f.jpg
Relatieve luchtvochtigheid
Wat is de Relatieve Luchtvochtigheid?
De lucht om ons heen bevat water(damp). Onder Relatieve Luchtvochtigheid (R.V.) wordt verstaan de hoeveelheid water(damp) die de lucht op dat moment bevat in verhouding (uitgedrukt in procenten) tot de hoeveelheid water die de lucht bij gelijke temperatuur maximaal zou kunnen bevatten (100%).
De lucht kan op een bepaald moment meer of minder water(damp) bevatten. Meer dan 100% kan niet, want dan treedt mist of condens op omdat de lucht oververzadigd is met water. Koude lucht kan minder water bevatten dan warme lucht. Dat is goed te zien bij een koud raam. Als de warme lucht afkoelt treedt condensatie op.
Waarom moet ik bij een Houten Vloer op de Relatieve Luchtvochtigheid letten?
Uw  Houten Vloer bevat zelf ook water.
De hoeveelheid water die uw Houten Vloer bij levering bevat is afgestemd op een gemiddelde Relatieve Luchtvochtigheid van ca. 50-60%. Als de relatieve luchtvochtigheid daalt verdampt water uit de Houten Vloer en treedt krimp op, als de relatieve luchtvochtigheid toeneemt, nemen de Houten Vloer vocht op en treedt zwelling op.
Zolang de relatieve luchtvochtigheid bij u thuis zich beweegt rond de 60% blijft krimpen en zwellen van uw Houten Vloer binnen de perken en is sprake van een normale werking. Is de Relatieve Luchtvochtigheid echter langere tijd (veel) lager of (veel) hoger, dan kan extreme werking in uw Houten Vloer optreden.
Extreme krimp kan gepaard gaan met kieren, kromtrekken en scheuren. Extreme zwelling kan gepaard gaan met bollingen, omhoogkomende planken en blijvende vervormingen. Het is dus zeer belangrijk de Relatieve Luchtvochtigheid goed in de gaten te houden.
Hoe meet ik de Relatieve Luchtvochtigheid?
U kunt de luchtvochtigheid eenvoudig meten met een zg. Hygrometer. U kunt een eenvoudige haarhygrometer gebruiken, maar die moet geregeld worden geijkt. Het beste gebruikt u een goede elektronische hygrometer.
Wat moet ik doen als de Relatieve Luchtvochtigheid te laag is?
Water(damp) aan de lucht toevoegen. Dat kan o.a. door bij het koken van water de afzuigkap af te zetten, na het douchen de deur van de badkamer op een kier te laten staan en door waterbakjes aan de verwarming te hangen. U moet echter bedenken dat om in de winter in een huiskamer met centrale verwarming de Relatieve Luchtvochtigheid op 50% te krijgen soms een halve liter water per uur worden toegevoegd. Het meest effectief is daarom het plaatsen van een luchtbevochtiger.
Wat moet ik doen als de Relatieve Luchtvochtigheid te hoog is?
Voorkom toevoeging van vocht aan de lucht. Gebruik de wasemkap, voer damp uit wasdroger en vaatwasser naar buiten af en zorg ook in het algemeen voor voldoende ventilatie. Omdat warme lucht meer water kan bevatten, heeft ook extra verwarmen zin. Als normale maatregelen niet helpen, kan de aanschaf van een mobiele airco worden overwogen.
Een juiste luchtvochtigheid, het behoud van uw houten vloer
Op werking van de vloer door onregelmatigheden in de relatieve luchtvochtigheid kan geen garantie worden verleend.