wpba1f7aa6.png

Voorburggracht 471

1724RH Oudkarspel

 

Openingstijden:

 

Zaterdag 10.30-16.30

Tevens werken wij op afspraak

 

 

wp7dafda24_0f.jpg

HOUTEIGENSCHAPPEN

Hout is een natuurproduct en heeft daardoor geen constante eigenschappen over de doorsnede of over de hele lengte van een plank of balk. Het is daarom van belang te weten welke deze eigenschappen zijn en hoe ze zijn te gebruiken. Elke houtsoort heeft een eigen waarde voor de volumieke massa, die op haar beurt weer afhankelijk is van het hout vochtgehalte. Veranderingen in de lucht vochtigheid leiden tot veranderingen in het vochtgehalte van hout en draagt daardoor bij aan het krimpen en/of zwellen van het hout. Omdat het vochtgehalte invloed heeft op de elektrische weerstand van hout is het mogelijk om het hout vochtgehalte te bepalen door middel van een elektrische weerstandmeter.  De vele poriën in hout hebben als voordeel dat het materiaal een redelijke bijdrage levert aan de warmte isolatie  van hout en indirect ook een bijdrage aan de brand weerstand. De mechanische eigenschappen van hout zijn niet alleen nodig voor toepassing van hout in constructies, maar ook voor toepassing als parket

 

 

HOUT EN VOCHT

Hout is een natuurproduct dat na droging en verwerking gevoelig blijft voor vocht. Dit betekent dat het kan uitzetten en krimpen. Gebeurt dit ongelijkmatig, dan vervormt het. In geval van een langdurig hoog vochtgehalte vormt het in combinatie met een passende temperatuur een voedingsbodem voor houtaantastende schimmels en bacteriën.  Daarom is kennis van de hout eigenschappen bij vocht heel belangrijk.

De natuurlijke duurzaamheid van hout wordt gedefinieerd in samenhang met ondermeer de vocht toestand. In het gebruik is het hout vochtgehalte van invloed op de duurzaamheid en de bestandheid tegen met name schimmel aantasting. De wanden van de elementen waaruit hout is opgebouwd (cellen, vezels, vaten enzovoorts), zijn hygroscopisch, dat wil zeggen dat ze vocht kunnen afstaan aan de lucht, maar er ook vocht uit kunnen opnemen. Komt vochtig hout in een droge omgeving, dan geeft het vocht af, en omgekeerd neemt droog hout in een natte omgeving vocht op. Dit proces gaat gepaard met het krimpen en zwellen van de wanden van de hout elementen, waardoor vormveranderingen kunnen optreden.

wp503cb916_0f.jpg
wpe42f914b_0f.jpg
wpee7b3ec0_0f.jpg